Powered by Blogger.

fatnursha :)

Thursday, 7 November 2013

da owner :)

3 hari lepas, jadi saksi, kami mahu bidadari mencemburui kami.

Sehari sebelum itu, duduk bertiga bawah pohon tepi tangga jami'ah, pegang segulung roti. Dingin musim sejuk belum benar-benar terasa. 

Tengok orang-orang yang baru pulang dari kedai buku, kedai runcit universiti, balik dari hospital kendong kot putih. Macam-macam cerekarama.

Tak tahu kenapa Fat pilih tempat terbuka untuk makan. Aku dan Sha mata-pandang-mata. Lecehnya makan kalau pakai purdah tempat terbuka ni.

Dah hampir setengah roti disua ke rongga tekak,
" Ehlaa terlupa korang pakai purdah, kesiannya susah nak makan" Fat baru perasan. Eloklah tinggal sesuap terakhir dah pun.

Aku suara, "Takpe Fat, hari ni je, last Fat boleh lupa ceni, esok-esok kalau susah makan, susah sama-sama, kan?"

Fat gelak. Esok 1 Muharram. Esok hari bahagia. Esok hari hanya-mataku-jadi-tatapanmu. Ecewahh.

Esok seperti hari biasa yag kami ada, jadi luar biasa, bila dari dua menjadi tiga pasang tangan yang menggapai sehelai kain kecil, dan dirapatkan ke tulang pipi bawah mata.
Ada tiga pasang tangan yang mengenakan kain tebal warna hitam itu menghijab setipis kulit wajah.
Ada tiga keping-keping senyuman yang cuma terlindung di balik sehelai penghijab tebal.

Dan ada tiga cantuman pecahan hati, yang mahu dihijab dari dosa, sebagaiman dihijab wajah mereka dari pandangan manusia.

Ahlan wasahlan ya Fat, merasai hari-hari yang pernah Sha dan aku mengharung dalam liku bergelar gadis-tak-nampak-muka.

Hati-hati sayang membawa nama gadis islam. Hati-hati sayang menggalas cita-cita iman. Jangan tersungkur tak boleh bangun lagi. Bawalah kerusi roda takwa, risau tersadung nanti boleh siap sedia atas kerusi roda, dan aku boleh tolakkan.

Senyum.

1 Muharram. Dan aku cinta-kasih-sayang FiLLah.

Fat-Nur-Sha.


No comments:

Post a Comment

 

Saya Untuk Anda :)

Saya sudi mendengar kisah hati kalian yang saya cinta.
Hubungi saya di wanuda69@yahoo.com

Dengan izin Tuhan, saya in shaa ALlah ada. :)

Search

Disklaimer

Ini disklaimer dari hati, bukan untuk glamer. Kerana ini dari hati, moga sampai juga ke hati. Saya tidak bijak mengandam tulisan, jauh lagi menggubah amal. Namun, andaikata ada Tuhan izinkan tersentuh jiwanya, maka segalanya kerana Dia. Kerana ini dari hati, maka saya tak mengharapkan ramai yang terpaku membaca, atau bergerombolan pengikut yang ada, kerana saya tidak molek untuk diikuti. Namun, saya berharap, saya mahu sedikit yang punya hati yang basah tak mati. Kerana ini dari hati, maka doakan saya, ingatkan saya, kerana saya selalu lupa. JAdi Rijal AsSabiqun, biar sama-sama. Syurga itu luas. Cukup buat semua.

Most Reading

Ads 200x200

Ads 200x200
How can success be achieved when the call to success is ignored? Gegarkan dunia dengan seruan Tuhanmu!

Tags

lifetale (4) Tuhan (2) Ada (1) Buta (1) Hati (1) Hero (1) Hidup (1) Iman (1) Kacak (1) Khabbab alArrat (1) Malaysia (1) Mata (1) Mus'ab (1) agama (1) arRahman (1) bahagia (1) dosa (1) harapan (1) ibubapa (1) islam (1) keras (1) kerinduan (1) kerja (1) kerja keras (1) lembik (1) manja (1) merdeka (1) morality (1) pemuda (1) percuma (1) raja' (1) redho (1) syahid (1) syurga (1) taubat (1) tujuan (1)